Szybka i łatwa do wykonania zupa, którą można łatwo skalować dla całej rodziny, zupa grochowa jest zdrowym i sycącym posiłkiem, którym można się cieszyć raz po raz. Przepis jest wolny od oleju i działa dobrze z puszkami, świeżymi lub mrożonymi warzywami. Możesz również dodać odrobinę kwaśnej śmietany dla kremowego, bogatszego smaku.
Zupa z kością szynki
Jeśli masz wędzoną kość szynki w zamrażarce (lub możesz znaleźć jedną u miejscowego rzeźnika), wrzuć to i weź swoją zupę grochową na następny poziom! Szynka dodaje nieco mięsistości, a wędzony smak nadaje jej dodatkowej głębi.
Szynka również sprawia, że zupa jest gęstsza, co zapobiegnie jej przywieraniu do dna garnka. Ja także mieć pysznego dymnego smak który paruje pięknie z świeżymi ziołami i przyprawami w ten przepis!
Możesz łatwo zamrozić tę zupę, więc jest świetna, by mieć ją pod ręką, gdy potrzebujesz szybkiego, sycącego posiłku. Wystarczy umieścić go w torbie zamrażarki i jest dobry, aby mieć do trzech miesięcy!
Zupa grochowa z szynką
Aby uzyskać najbardziej delikatny i aromatyczny groch, namocz go w wodzie przez co najmniej 4 godziny do nocy. Skróci to czas gotowania i zmniejszy ilość soli, którą będziesz musiał dodać.
Odsącz i przepłucz namoczony groch w durszlaku, aby usunąć piasek lub brud, który może być uwięziony w strąkach. Pomoże to usunąć część goryczy w grochu i jest to dobry pomysł, aby posortować groch przed dodaniem go do zupy.
Połącz namoczony groszek z 2 filiżankami wody i doprowadź do wrzenia. Częściowo przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 1 1/2 godziny lub do momentu, gdy groch będzie miękki. Mieszaj od czasu do czasu, aby zapobiec przywieraniu grochu do dna garnka.
Jeśli masz trochę więcej czasu i chcesz nadać zupie gładszą konsystencję, użyj blendera lub ręcznego blendera do przecierów w partiach. Para wodna szybko rozszerza się, gdy gorący płyn jest mieszany, więc najlepiej jest mieszać w małych partiach, utrzymując pokrywę blendera otwartą i odpowietrzając ją ręcznikiem kuchennym podczas mieszania.
Szybka i łatwa do zrobienia zupa, która łatwo może być skalowana dla całej rodziny, grochowa zupa z fasoli garbanzo jest zdrowym i sycącym posiłkiem, którym możesz cieszyć się raz po raz. Przepis zawiera składniki, które są bezglutenowe lub szeroko dostępne w wersjach bezglutenowych.
Fasola garbanzo w tej zupie jest również wysoka w błonnik, co czyni ją super odżywczą gęstą i obfitą zupą. Jest również niska w tłuszcz, sód i zawiera dobrą ilość witamin i minerałów, takich jak potas i magnez.
To pyszna, serdeczna i pożywna zupa, która rozgrzeje Cię w chłodne zimowe dni! To także świetny sposób na dodanie do swojej diety trochę białka. Połączenie grochu, fasoli garbanzo i szynki sprawi, że poczujesz się zadowolony i odżywiony. Jest to również świetna opcja dla wegetarian!
Podobne tematy