Niezależnie od tego, czy szukasz łatwego przysmaku do zrobienia z dziećmi, czy chcesz zrobić pyszny prezent dla gospodyni dla przyjaciół i rodziny, robienie orzechów w karmelu jest świetnym sposobem na dodanie odrobiny słodyczy do każdej potrawy. Te smaczne smakołyki są wspaniałym dodatkiem do sałatek, deserów i warzyw. Możesz je również wykorzystać do dekoracji ciast i lodów.
Aby zrobić orzechy pokryte karmelem, będziesz potrzebować garści składników. Po pierwsze, będziesz musiał dodać brązowy cukier do średniej patelni saute. Będziesz również potrzebował masła, wody i odrobiny wanilii. Mieszaj mieszaninę cukru na średnim ogniu, aż stanie się ona przejrzystym płynem. Zdejmij z ognia i rozłóż na silikonowej macie do pieczenia lub papierze pergaminowym. Warto dodać również posypkę z soli. Pomoże to zapobiec krystalizacji.
Po wymieszaniu cukru i wody, należy dodać masło i ciężką śmietanę. To powinno być ogrzewane powoli, aż do roztopienia. W trakcie tego procesu trzeba będzie mieszać widelcem. Kiedy cukier jest już całkowicie pokryty, należy przenieść mieszaninę do formy do pieczenia. Najlepiej jest użyć nieprzywierającej formy do pieczenia. Potrzebna będzie również średnia miska do mikrofalówki.
Gdy karmel się rozpuści, musisz rozłożyć go na blasze wyłożonej silikonową matą do pieczenia. Pozwól karmelowi ostygnąć przez co najmniej 30 minut, zanim połamiesz go na kawałki. Jeśli wolisz, możesz umieścić karmel w szczelnym pojemniku na okres do dwóch tygodni. Jeśli chcesz, możesz również owinąć je czerwonym sznurkiem piekarskim. Dzięki temu będą się pięknie prezentować i nadasz im słodki aromat.
Gdy karmel całkowicie ostygnie, trzeba będzie go rozbić widelcem lub palcami. Należy również pozwolić mu ostygnąć do temperatury pokojowej. Po wykonaniu tych czynności, karmel można przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce przez okres do jednego tygodnia.
Jeśli chcesz zrobić orzechy pokryte karmelem bez orzeszków ziemnych, możesz dodać więcej migdałów lub pekanów. Można się nimi cieszyć na wiele sposobów, między innymi dodając je do szarlotek i sałatek. Możesz również owinąć karmel czerwonym sznurkiem piekarskim i zapakować je do małego słoika typu mason. Można je również dodać do ulubionych deserów, takich jak lody, czy szarlotka.
Orzechy pokryte karmelem mogą być również używane jako dodatek do ciast, tortów i sałatek. Możesz również cieszyć się kilkoma garściami orzechów w polewie karmelowej, albo zrobić z nich karmelowe klastry. Niezależnie od tego, czy szukasz łatwego świątecznego przysmaku, czy łatwego prezentu dla gospodyni, te powlekane karmelem orzechy z pewnością będą hitem dla całej rodziny.
Możesz również zrobić karmelowe klastry bez użycia mikrofalówki. Można je jeść garściami lub dodawać do deserów, takich jak krówki i cukierki pekanowe.
Podobne tematy