2 lipca, 2024
Jak zrobić herbatę na zimno

Jak zrobić herbatę na zimno

Herbata na zimno to pyszny sposób na cieszenie się smakiem świeżo zaparzonej filiżanki herbaty bez gorącego parzenia. Jest łatwa do przygotowania w domu i zajmuje tylko kilka minut Twojego czasu. Stanowi świetny napój w gorący letni dzień lub orzeźwiającą przekąskę, gdy masz ochotę na coś mrożonego!

Istnieje wiele różnych sposobów na przygotowanie szklanki zimnej herbaty, ale najlepszym sposobem jest zastosowanie techniki cold brew. Ta metoda zapewni Ci gładszy, mniej gorzki napój. Pozwala również na użycie różnych herbat, co jest świetne, jeśli szukasz nowego smaku.

Zimny napar powstaje poprzez długotrwałe moczenie herbaty w zimnej wodzie. Jest to wolniejszy proces niż parzenie na gorąco, ale w rezultacie otrzymujemy bardziej łagodną, słodszą herbatę, która nie ma tak silnych smaków jak parzenie na gorąco.

Temperatura wody może mieć wpływ na to, jak dobrze zaparzy się herbata, więc pamiętaj, by używać filtrowanej wody podczas parzenia na zimno. Napar powinien parzyć się przez pełne 8-12 godzin. Dzięki temu herbata będzie miała czas na wchłonięcie wszystkich świeżych smaków z liści.

Aby zaparzyć własną zimną herbatę, odmierz odpowiednią ilość sypkiej herbaty liściastej i umieść ją w czystym szklanym słoiku. Zalej herbatę przefiltrowaną wodą i umieść słoik w lodówce. Po zakończeniu parzenia herbaty należy ją przecedzić i wyrzucić liście.

W sklepie można również kupić gotowy napar na zimno. Może to być jednak droższe niż samodzielne przygotowanie. Aby zaoszczędzić pieniądze, można zaparzyć własny w domu ze świeżych składników z ogrodu lub z torebek herbaty.

Herbata parzona na zimno może być przechowywana w lodówce do 4 dni. Możesz ją nawet zamrozić, aby zapewnić sobie ochłodę w gorący letni dzień!

Najlepiej jest przechowywać zimny napar w szklanych pojemnikach zamiast w plastikowych. Pomoże to utrzymać świeżość herbaty i zapobiegnie powstawaniu zapachów w pojemniku.

Alternatywnie możesz użyć koncentratu herbacianego do przygotowania napojów z mrożonej herbaty. Wystarczy połączyć jedną część koncentratu z jedną częścią innego napoju, np. lemoniady lub zwykłej mrożonej herbaty.

Ta metoda parzenia sprawdza się w przypadku różnych herbat, dlatego dobrze jest zacząć od podstawowej czarnej herbaty. Kiedy już opanujesz podstawy, spróbuj dodać do naparu trochę owoców, aby dodać mu słodyczy.

Na przykład, jeśli robisz truskawkową herbatę mrożoną, przetrzyj kilka truskawek i dodaj je do dzbanka przed schłodzeniem herbaty. To prosty i zdrowy sposób na dodanie słodkich owoców do mrożonej herbaty.

Aby dodać nieco więcej smaku, spróbuj dodać niewielką ilość syropu smakowego. Może to być syrop o smaku waniliowym, miód lub jakikolwiek inny słodzik, który lubisz. W ten sposób uzyskasz pyszną owocową herbatę mrożoną, która jest idealna na lato!

Podobne tematy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *