20 listopada, 2024
Jak zrobić żółty barwnik spożywczy w domu

Jak zrobić żółty barwnik spożywczy w domu

Jeśli szukasz, aby dodać zdrowy blask do swoich potraw bez użycia potencjalnie szkodliwych sztucznych barwników, istnieje kilka alternatyw, które mogą zrobić tylko sztuczkę. Wśród nich są naturalne żółte barwniki spożywcze, które możesz zrobić w domu, używając wspólnych składników, które prawdopodobnie już masz w swojej spiżarni.

1. Golden Beets & Turmeric

Prawdopodobnie masz mnóstwo złotych buraków w swoim koszu na warzywa, które nie są używane do niczego innego. Stanowią one doskonałą bazę dla domowego naturalnego żółtego barwnika, zwłaszcza w połączeniu z odrobiną kurkumy. Wystarczy podgrzać buraki i kurkumę w mikrofali, aż zmiękną, a następnie zmiksować i odcedzić. Powstały płyn może być używany do barwienia ulubionych potraw, a nawet do barwienia jaj wielkanocnych.

2. marchewki & mango

Te owoce są również świetne naturalne żółte kolory, a ich sok może być łatwo wyodrębnione do stosowania w barwnikach spożywczych lub innych receptur. Kluczem jest użycie wystarczającej ilości wody, aby sok był w stanie utrzymać swój kolor.

3. szafran & Matcha Powder

Szafran i matcha proszki mogą oba być używane robić bogatych, głębokich żółci. Dodają też subtelny smak, który łatwo włączyć do gotowania. Pamiętaj, aby sprawdzić etykietę szafranu przed zakupem, aby upewnić się, że otrzymujesz prawdziwy, organicznie uprawiany szafran, a nie jego syntetyczną imitację.

4. owoce & warzywa

Kręgosłupem większości pokarmów, które są żółte jest pigment zwany karotenoidami, które nadają owocom ich żywy odcień. Można je znaleźć w wielu owocach i warzywach, w tym w kukurydzy, marchwi, pomidorach, cytrusach i papryce. Są również doskonałym źródłem białka, błonnika i witamin A, C i K.

5. Fresh Flowers & Berries

Mlecze, nagietki i nagietki to jadalne kwiaty, które mogą zapewnić piękne żółte akcenty zimnym potrawom. Są również dobrym źródłem potasu, magnezu, żelaza i wapnia.

6. Inne warzywa & zioła

Szeroka gama innych warzyw i ziół może zapewnić bogaty i głęboki żółty ton do twoich potraw, zbyt. Papryka, kurkuma, a nawet sok ze sproszkowanego mango działają dobrze. Spróbuj mieszać je razem, aby uzyskać idealne połączenie smaków i ładny, jasny odcień.

7. chlorofil, Matcha & Spirulina

Ciekły chlorofil (który możesz kupić w sklepach ze zdrową żywnością) jest kolejną fantastyczną opcją dla dodania głębokiego zielonego koloru do twojego pieczenia i gotowania. Aby uzyskać bardziej żywy odcień, możesz podgrzać chlorofil, aby był bardziej skoncentrowany, a następnie przecedzić go, aby uzyskać jeszcze bogatszy kolor.

8. inne warzywa & zioła

Dla różnych innych kolorów, możesz spróbować zrobić swój własny z kombinacji różnych materiałów roślinnych. Na przykład, możesz zmieszać kilka kropli czerwonego i kilka kropli niebieskiego, aby stworzyć kolor limonkowej zieleni, lub dodać dwie lub więcej kropli fioletu, aby uzyskać niebiesko-fioletowy odcień.

Możesz również połączyć czerwień i kilka kropli zieleni, aby stworzyć chartreuse, pożądany odcień w wypiekach.

Podobne tematy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *