23 listopada, 2024
Jak zrobić węgierską zupę gulaszową

Jak zrobić węgierską zupę gulaszową

Węgierska zupa gulaszowa (Gulyasleves) to obfity gulasz z delikatnej wołowiny, warzyw i bogatego bulionu przyprawionego papryką. Jest to idealne danie, którym można się cieszyć w zimny zimowy dzień!

Papryka to sproszkowana przyprawa powstała w wyniku zmielenia suszonych papryczek. Może być od łagodnej do ostrej i jest częstym dodatkiem smakowym w wielu węgierskich potrawach. Można ją znaleźć w specjalistycznych sklepach etnicznych, a także online.

Najlepszym kawałkiem mięsa do gulaszu węgierskiego jest pieczeń z kaczki, ponieważ daje ona rozpływające się w ustach, delikatne mięso. Staraj się unikać tańszych kawałków mięsa, ponieważ nie nadadzą one gulaszowi odpowiedniej głębi smaku.

Zrumień wołowinę ostrożnie, upewniając się, że nie ma tłoku w garnku, ponieważ będzie parować zamiast się zrumienić. Użyj oleju rzepakowego lub smalcu w dużym holenderskim piekarniku i pracuj partiami, aby dobrze obsmażyć wołowinę.

Po wołowina jest brązowy, dodać cebulę i seler. Saute aż warzywa są miękkie, około 7-8 minut. Możesz dodać trochę czerwonego wina do mieszanki w tym momencie, jeśli chcesz.

Podczas gdy gulasz się gotuje, przygotuj pierogi zgodnie z poniższym przepisem. Zajmie to około 30 minut. Jeśli są zbyt miękkie, przełóż je do osobnego garnka i gotuj jeszcze przez kilka minut, zanim dodasz je do gulaszu.

Ponadto, lubię dodać kilka świeżych liści laurowych do garnka podczas gotowania, jak również. To naprawdę wzmacnia smak gulaszu i nadaje mu wspaniały aromatyczny smak.

Podawaj gulasz z mżawką kwaśnej śmietany i większą ilością posiekanej pietruszki oraz z odrobiną węgierskiej ostrej pasty paprykowej, jeśli chcesz!

Możesz również odgrzać resztki w małej ilości wody na kuchence lub w mikrofalówce. Następnego dnia będzie smakować jeszcze lepiej, gdy wszystkie te smaki połączą się ze sobą!

To jest także bardzo łatwe robić przed czasem i zamrażać je dla przyszłości używać. Wystarczy całkowicie ostudzić zupę, schować do lodówki i ponownie podgrzać na kuchence, gdy będzie gotowa do podania.

Jeśli planujesz zamrozić gulasz, polecam użyć woskowego ziemniaka, takiego jak Yukon Gold lub czerwone ziemniaki, a nie kremowego typu ziemniaka, ponieważ tekstura będzie bardziej miękka.

Jedną z najlepszych rzeczy w gulaszu węgierskim jest to, że można go przygotować wcześniej i przechowywać w szczelnych pojemnikach w lodówce. Kiedy jesteś gotowy do podania, wystarczy rozmrozić, podgrzać na kuchence i masz najpyszniejszą tradycyjną zupę gulaszową!

Oprócz mięsa, świetny przepis na gulasz powinien zawierać również dużo papryki i odrobinę wina. To właśnie sprawia, że ten gulasz jest tak wyjątkowy i autentyczny z Węgier.

Papryka jest ważnym składnikiem przepisu na gulasz, ponieważ nadaje mu charakterystyczny słodki, lekko dymny smak. Niezależnie od tego, czy kupujesz ją w lokalnym sklepie spożywczym, czy zamawiasz przez Internet, upewnij się, że kupujesz węgierską słodką paprykę. Jest to klucz do stworzenia bogatego, głębokiego, pikantnego smaku papryki, który jest tak charakterystyczny dla kuchni węgierskiej.

Podobne tematy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *