Niezależnie od tego, czy chcesz zrobić puszyste naleśniki na śniadanie, brunch, czy deser, ważne jest, aby postępować zgodnie z odpowiednimi krokami, które zapewnią, że naleśniki będą miękkie i puszyste. Musisz upewnić się, że używasz odpowiednich składników w odpowiednich ilościach, aby uzyskać puszyste i lekkie w środku naleśniki. Należy unikać nadmiernego mieszania ciasta, które może sprawić, że naleśniki będą twarde.
Upewnij się, że patelnia jest odpowiednio naoliwiona. Zapewni to, że Twoje naleśniki będą ugotowane w środku, a nie zbrązowieją. Ważne jest, aby używać patelni z grubym dnem i powłoką nieprzywierającą, dzięki czemu naleśniki nie będą przywierać do patelni.
Podczas gotowania ważne jest, aby szybko przewracać naleśniki, aby były całe. Najlepiej robić to za pomocą cienkiej łopatki. Kiedy brzegi naleśnika zaczną wyglądać na suche, jesteś gotowy do przerzucenia. Jeśli nie odwrócisz naleśników szybko, możesz mieć twardego flapjacka.
Innym sposobem na zapewnienie puszystości naleśników jest użycie odpowiedniego środka spulchniającego. Głównym składnikiem dobrego ciasta naleśnikowego jest proszek do pieczenia, który wytwarza bąbelki dwutlenku węgla po dodaniu mokrych składników. Proszek do pieczenia będzie również pracował nad wypychaniem ciasta do góry podczas gotowania. Można również dodać majonez, który dodaje trochę tłuszczu do ciasta naleśnikowego, dzięki czemu staje się ono bardziej puszyste.
Soda oczyszczona to kolejny środek rozczynowy, który również doda lekkiej, puszystej tekstury Twoim naleśnikom. Nie chcesz jednak dodawać zbyt dużo zaczynu, ponieważ naleśniki mogą nie wyrosnąć prawidłowo. Jeśli nie urosną, możesz dodać więcej płynu lub więcej mąki.
Możesz również dodać ubitą pianę z białek do ciasta naleśnikowego, aby uzyskać puszystą teksturę. Po ubiciu, białka utworzą sztywne szczyty i dodadzą naleśnikom nieco wysokości. Gdy białka się uformują, możesz je włożyć do ciasta.
Powinieneś również upewnić się, że ciasto naleśnikowe odpocznie przez kilka minut przed gotowaniem. Pozwoli to glutenowi w mące rozluźnić się i złagodzić, a także pozwoli ziarnom skrobi napęcznieć. Jeśli Twoje ciasto jest zbyt gęste, dodaj więcej mleka. Możesz również dodać odrobinę kwasu, np. soku z cytryny, aby naleśniki były bardziej puszyste.
Używanie sody oczyszczonej zamiast proszku do pieczenia jest dobrym sposobem na zrobienie puszystych naleśników. Możesz również użyć sody smakowej, takiej jak cola lub soda cytrynowa. W ten sposób uzyskasz puszystą teksturę, której szukasz, bez zmiany smaku naleśników.
Puszyste naleśniki nie są trudne do zrobienia, o ile znasz odpowiednie kroki. Możesz je zrobić w zaledwie 20 minut, więc są łatwym elementem śniadania lub brunchu. Kluczem jest użycie odpowiednich składników w odpowiednich ilościach i upewnienie się, że nie mieszasz zbytnio ciasta. Upewnij się, że naleśniki są dobrze ugotowane, a więc puszyste i lekkie w środku.
Podobne tematy