2 lipca, 2024

Jak zrobić zupę neapolitańską

Obok makaronu i pizzy, dobra miska zupy jest jednym z najbardziej lubianych włoskich dań. Tradycyjne zupy we Włoszech różnią się szalenie od regionu do regionu, ale jest kilka, które pozostają wspólne w całym kraju.

Oprócz klasycznej minestrone, istnieją również regionalne przysmaki, których będziesz chciał spróbować jak najszybciej. Wśród nich są zupa cebulowa, cukinia di pesce i zupa rybna.

Zupa cebulowa

Król Francji, Ludwik XV, odkrył magię zupy cebulowej: składnika, który nadal jest kochany i lubiany na całym świecie, a w szczególności w sercu Półwyspu Apenińskiego. Jest to danie o nieskończonej ilości wariantów i łatwo znaleźć wersję, która odpowiada Twoim gustom.

Często przyrządza się ją z cebulą miedzianą, znaną jako Montoro w prowincji Avellino i Salerno: doskonała odmiana o silnym smaku, idealna do przygotowania pysznych bulionów.

Zuppa di pesce to prosta i rustykalna zupa, zwykle przyrządzana z kilku różnych rodzajów owoców morza, ale wybór jest dość swobodny. Może to być mieszanka mięczaków, takich jak kałamarnica i mątwa, małże lub małż, a nawet może zawierać różne ryby o twardym mięsie.

Podczas przygotowywania tej zupy, ważne jest, aby dodać pomidory i owoce morza na początku procesu gotowania tak, że składniki są gotowane razem w bogatym sosie. Dzięki temu efekt końcowy będzie jeszcze bardziej aromatyczny.

Zuppa di pesce jest często podawana z chlebem tostowym posmarowanym czosnkiem i czasami skropionym oliwą z oliwek. Dzięki temu soki zawarte w zupie zostaną wchłonięte przez chleb, co sprawi, że będzie ona jeszcze smaczniejsza.

Gdy ty wcielasz pomidory i owoce morza, ty chcesz gotować zupę na małym ogniu dla wokoło pół godziny lub until warzywa są delikatne. To stworzy gęsty i satysfakcjonujący bulion, który będzie doskonałą bazą dla makaronu acini di pepe.

Jeśli planujesz zrobić tę zupę z wyprzedzeniem, rozważ wstrzymanie się z dodaniem makaronu do czasu, gdy będzie gotowa do podania. W przeciwnym razie makaron nasiąknie zbyt dużą ilością bulionu i może stać się mięsisty.

Jest to zupa, która zaspokoi twój apetyt bez przeciążania cię i jest to świetny sposób na ugaszenie twojego pragnienia również. Można ją przygotować dzień lub dwa przed czasem i przechowywać w lodówce.

Smaki łączą się jako ono siedzi i ty będziesz mieć niezwykle satysfakcjonowanie polewkę na twój rękach który jest pewny zadowalać twój rodziny i przyjaciół.

Kiedy podajesz zupę, nie zapomnij dodać do niej posypki z parmezanu i plasterka cytryny. Są to oba tradycyjne neapolitańskie składniki i wspaniały dodatek do każdego posiłku.

Możesz użyć dowolnego rodzaju makaronu, ale najlepiej wybrać taki, który nie przytłoczy pozostałych składników tej zupy. Makaron Acini di pepe, makaron kolanka, ditali lub makaron o małych kształtach to dobry wybór.

Podobne tematy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *