30 czerwca, 2024
Jak zrobić zupę jagodową w Szwecji

Jak zrobić zupę jagodową w Szwecji

Zupa jagodowa to tradycyjny deser podawany w Szwecji zimą i latem. To słodki, owocowy przysmak, który jest bogaty w witaminy i antyoksydanty, a do tego jest łatwy do wykonania!

Szwedzka blabarsoppa (wymawiana jako “bl-bar-ss-op-pa”) jest tradycyjnie przygotowywana z borówek, czyli europejskich jagód, ale można też użyć amerykańskich. Europejskie jagody mają ciemnoniebieski kolor, są mniejsze i bardziej intensywne w smaku. Są bardziej wrażliwe na transport niż odmiana północnoamerykańska, więc jeśli nie możesz ich znaleźć na lokalnym rynku, spróbuj zastąpić je mrożonymi borówkami.

Aby przygotować ten szwedzki deser, będziesz potrzebować 2 filiżanek świeżych lub mrożonych borówek, cukru, wody, laski cynamonu i skrobi ziemniaczanej. Możesz również dodać trochę ekstraktu waniliowego, aby wzmocnić smak zupy.

Połącz jagody, cukier i wodę w dużym rondlu na średnim ogniu. Gotuj na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż jagody zmiękną i rozpadną się. Ostudzić, a następnie przecierać za pomocą blendera.

Jeśli wolisz bardziej gęstą i kremową zupę, możesz również dodać łyżeczkę skrobi kukurydzianej. Pomoże to zupie zachować swój kształt podczas serwowania i może nadać jej jedwabiście gładką konsystencję.

Ponadto zupę można odcedzić, aby uzyskać pyszną bazę koktajlową, lub rozrzedzić ją jeszcze bardziej, aby posypać nią deser. Można ją również zagęścić odrobiną wody lub lodu, aby cieszyć się nią jako schłodzonym napojem w upalny dzień.

Możesz również dodać trochę cukru pudru do zupy, ponieważ pomaga on zapobiec tworzeniu się skórki na wierzchu zupy. Jeśli zupa jest podawana jako deser, można ją polać lukrem bitej śmietany lub quenelle z miodowo-waniliowego mascarpone.

Kilka wskazówek dotyczących przygotowania tego tradycyjnego deseru:

1. Jeśli nie jesteś pewien swoich pomiarów, odmierz 2 filiżanki jagód, a następnie pomnóż przez 3 lub 4. Dokładna liczba zależy od Ciebie, ale najlepiej być precyzyjnym. Tylko w ten sposób możesz mieć pewność, że uzyskasz ładną, równą konsystencję.

2. Jeśli używasz świeżych jagód, przed gotowaniem zbierz je i usuń wszelkie łodygi lub uschnięte jagody. Z mniejszą ilością skórki jagody będą łatwiejsze do zmiksowania.

3. Wymieszaj jagody, cukier i wodę w rondlu na średnim ogniu; gotuj, stale mieszając, aż jagody zaczną mięknąć. Może być konieczne lekkie dostosowanie temperatury.

4. Gotuj na wolnym ogniu, aż jagody zmiękną i rozpadną się, około 15 minut.

Powinno być jeszcze widać pojedyncze jagody przez mieszankę. Jeśli nie, możesz delikatnie popchnąć je widelcem, aż się rozpadną.

5. Jeśli podajesz zupę na gorąco, spróbuj dodać kilka lasek cynamonu, aby ją nieco doprawić.

6. Jeśli podajesz zupę na zimno, gotuj jagody przez 3 lub 4 minuty, a następnie przelej je do blendera przed przejściem do etapu 3. Dzięki temu zupa będzie miała nieco świeższy smak z większą ilością kawałków jagód.

Podobne tematy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *