Ziemniaki są podstawą w przepisach kempingowych, a kiedy są gotowane nad ogniskiem, stają się jeszcze smaczniejsze. To świetny sposób, aby dodać więcej smaku i przypraw do jedzenia bez dodawania zbyt wiele tłuszczu, a nawet można zrobić je z wyprzedzeniem i trzymać w lodówce, aż będziesz gotowy do gotowania!
How To Prepare Campfire Potatoes
Najlepszym sposobem na ugotowanie ziemniaków nad ogniem jest użycie ciężkiej folii aluminiowej. Folia pomaga zapobiegać zbytniemu wysuszeniu ziemniaków i ich zmiękczeniu. Folia tworzy również uszczelnienie ochronne dla ziemniaka, dzięki czemu pozostanie on ciepły podczas gotowania i nie przypali się łatwo.
1. Zbierz wszystkie składniki
Będziesz potrzebował ziemniaków, cebuli, sera, masła, boczku, czosnku i bulionu z kurczaka. Wszystkie te składniki są łatwe do znalezienia w większości sklepów spożywczych, a w razie potrzeby można je przygotować wcześniej.
2. ułóż składniki
Ułóż pokrojone ziemniaki i cebulę na arkuszu folii. Skropić oliwą i posypać serem, czosnkiem, pietruszką, solą i pieprzem (do smaku).
3. Złóż folię, aby uformować paczkę
Gdy warzywa są już w folii, złóż je i ściśnij brzegi folii, aby uformować kształt przypominający miskę. Zalej je bulionem i posyp wierzch mieszanką serową oraz kawałkami pokrojonego masła.
4. Ugotuj pakiety nad ogniem
Umieść foliowe opakowanie na ognisku lub grillu na średnim ogniu. Gotowanie paczek powinno zająć około 20 minut, w zależności od grubości ziemniaków. Możesz sprawdzić, czy są gotowe, otwierając jedną paczkę i sprawdzając, czy jest gorąca w środku.
5. Oczyść opakowania
Po zakończeniu gotowania ziemniaków nad ogniskiem, ważne jest, aby oczyścić opakowania foliowe. Łatwo to zrobić, gdy paczki są szczelnie zamknięte i nie mają żadnych szczelin powietrznych. Dzięki temu ziemniaki będą mogły się parować i ugotować.
6. Podawaj z ziołową kwaśną śmietaną
Kiedy paczki są gotowe, możesz je rozciąć i podać z ziołową kwaśną śmietaną, która została wymieszana z cebulą i ziołami. Jest to doskonałe danie, które będzie pasowało do każdego posiłku!
7. Przechowuj resztki w lodówce przez tydzień lub dłużej.
Po całkowitym ostudzeniu paczek, można je przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce do 3 lub 4 dni. Można je również zamrozić na okres do miesiąca.
8. Zamień w danie główne z mięsem lub fasolą
Po upieczeniu paczek można je podać jako danie główne, gdy dodamy do nich boczek lub kurczaka. To obfity, serowy i sycący przepis, który z pewnością przypadnie do gustu Twojej rodzinie.
Podobne tematy