21 listopada, 2024
Jak zrobić żeberka w rękawie

Jak zrobić żeberka w rękawie

Gotowanie żeberek w piekarniku może być świetnym sposobem na zrobienie pysznego obiadu bez poświęcania na to dużo czasu. Te opadające z kości delikatne żeberka z pewnością zadowolą wszystkich w rodzinie!

Sztuką jest gotować je powoli przez jak najdłuższy czas, a następnie użyć glazury lub sosu, aby dodać trochę dodatkowego smaku. Niezależnie od tego, czy wolisz zwykły suchy sos, czy też coś dymnego i pikantnego, istnieje wiele możliwości przygotowania żeberek w piekarniku.

Żeberka gotowane w piekarniku są również doskonałym przepisem na resztki, ponieważ ich podgrzanie i podanie zajmuje tylko kilka minut. Możesz je nawet schować do lodówki w opakowaniu, aż będą gotowe do użycia.

Oto kilka wskazówek, które pomogą Ci uzyskać jak najwięcej korzyści z żeberek w piekarniku:

Ustaw piekarnik na 275°F. Dzięki temu Twoje żeberka będą się równomiernie, karmelowo piec i będą idealnie miękkie.

Wyłóż blachę folią i ułóż na niej żeberka, stroną z mięsem do góry. Zapobiegnie to wysychaniu mięsa.

Posmaruj żeberka sosem BBQ. Możesz też użyć gotowego sosu.

Następnie włóż żeberka do piekarnika i piecz je przez 2 godziny. Para z piekarnika pomoże utrzymać ich wilgotność i delikatność.

Jeśli chcesz dodać trochę dymu do sosu barbecue, rozważ dodanie do suchego rubu trochę wędzonej papryki lub proszku ancho chili.

Kolejną wskazówką, która pomoże Ci zachować soczystość żeberek jest usunięcie błony, która pokrywa tylną część stojaków przed gotowaniem. To zrobi ogromną różnicę w tym, jak delikatne są twoje żeberka!

Kiedy skończysz z żeberkami, wyjmij je z piekarnika i przykryj kawałkiem folii aluminiowej. Następnie pozwól żeberkom odpocząć przez 15 minut przed podaniem.

Istnieje wiele sposobów na przyrządzenie żeberek na grillu, ale niektóre z nich wymagają więcej czasu i uwagi niż inne. Oto kilka metod:

Metoda 3-2-1: Jest to klasyczna metoda gotowania żeberek na grillu. Jest łatwy do wykonania konsekwentnie, a wyniki w bardzo wilgotne żebra.

W tej metodzie, zaczynasz od gotowania żeberek na grillu, a następnie zawiń je w folię na kilka minut przed powrotem do grilla, aby zakończyć proces gotowania.

Jest to szybka i łatwa metoda, ale musisz uważnie obserwować żeberka, aby nie przegotowały się w folii.

Żeberka będą gotowe, gdy nóż łatwo wsunie się w najgrubszą część mięsa żeberka, a brzegi będą chrupiące. To świetny sposób, aby cieszyć się grillowanymi żeberkami z rodziną lub przyjaciółmi, zwłaszcza jeśli masz małe dzieci.

Jeśli nie jesteś fanem metody 3-2-1, spróbuj użyć niskiego ciepła do gotowania żeberek na grillu. W ten sposób uzyskasz również bardzo wilgotne żeberka i znacznie łatwiej będzie uzyskać równomierny brązowy kolor mięsa po obu stronach.

Podobne tematy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *