Używanie otrębów pszennych do wypieków jest świetnym sposobem na dodanie zdrowego kopa do wypieków. Otręby pszenne mają wysoką zawartość błonnika, białka i minerałów. Ponadto, wiadomo, że pomagają w trawieniu i skracają czas przejścia przez jelita. Dodatkowo może pomóc w obniżeniu poziomu cholesterolu i trójglicerydów.
Otręby pszenne powstają poprzez przesianie zmielonych w domu ziaren pszenicy przez sitko. Małe sitko o szerokich oczkach wyprodukuje mniej otrębów niż duże, ale da też drobniejszą mąkę. Ten przepis jest świetny dla tych, którzy chcą zrobić własne płatki.
Przepis na to zboże jest łatwy do wykonania i wymaga tylko kilku składników. Jest również bardzo wszechstronny. Możesz dodać różne suszone owoce lub orzechy, aby dostosować smak. To zdrowe płatki śniadaniowe, które mają mało kalorii i dużo błonnika. Możesz również dodać rodzynki do przepisu, jeśli wolisz.
Możesz również użyć mąki pełnoziarnistej, aby zrobić te płatki. Jeśli nie masz mąki pszennej, możesz zastąpić ją mąką uniwersalną. Możesz również użyć płatków owsianych, mąki jęczmiennej lub mączki z siemienia lnianego. Jeśli chcesz uzyskać zdrowszą wersję tych płatków, możesz zastąpić je otrębami owsianymi. Możesz też dodać do mieszanki siemię lniane i możesz dodać orzechy.
Ten przepis na płatki z otrębami jest również świetny dla tych, którzy chcą dodać trochę chrupania do swoich posiłków. Możesz go również podawać z domowym mlekiem. To zboże jest również świetne dla tych, którzy chcą obniżyć poziom cholesterolu i trójglicerydów.
Otręby pszenne mają wysoką zawartość błonnika pokarmowego, który pomaga obniżyć cholesterol, zmniejszyć poziom trójglicerydów i zapobiega zaparciom. Zawierają również dużo witamin z grupy B, miedzi i magnezu. Otręby pszenne mogą być używane jako zamiennik mąki w wielu przepisach, a w tym przepisie można użyć do trzech czwartych mąki.
Płatki z otrąb mogą być spożywane jako przekąska, ale możesz je również wykorzystać do zrobienia różnych płatków śniadaniowych. Domowe płatki mogą przetrwać do miesiąca w temperaturze pokojowej. Możesz je również przechowywać w szczelnym pojemniku do trzech tygodni. Z resztek otrębów pszennych można również zrobić małe piwo.
Przepis na Aarthi, czyli roti z otrębów pszennych, jest łatwy do wykonania. Ciasto można cienko rozwałkować i wcisnąć w wysmarowaną tłuszczem blachę do pieczenia. Do masy można dodać rodzynki lub daktyle.
Możesz również zrobić z tego przepisu ciasto do panierowania mięsa lub duszonych warzyw. Przepis jest łatwy do wykonania i stanowi zdrowy wybór na śniadanie.
Możesz również zrobić różne muffiny z otrębów. Aby je zrobić, będziesz potrzebować mąki pełnoziarnistej, otrębów pszennych, sody oczyszczonej, melasy, rodzynek i oleju. Możesz dodać posiekane orzechy, chipsy czekoladowe, a nawet sos jabłkowy. Możesz również przechowywać muffiny w szczelnym pojemniku lub torbie z zamkiem błyskawicznym. Można je również przechowywać w zamrażarce.
Podobne tematy