Pizza to szybki i łatwy posiłek do zrobienia w domu. To także świetny sposób na wykorzystanie resztek. Możesz nawet zamrozić swój sos na inny raz!
Jak uformować pizzę:
Potrzeba trochę praktyki, aby opanować formowanie pizzy. Ale jest to warte wysiłku. Gdy już to opanujesz, Twoja pizza będzie za każdym razem doskonała!
Aby uformować pizzę, zacznij od umieszczenia kuli ciasta na lekko posypanej mąką powierzchni roboczej. Rozwałkuj ją tak, aby utworzyć koło o średnicy około 12 cali. Być może będziesz musiał powtórzyć ten proces kilka razy, ponieważ ciasto będzie się kurczyć podczas rozciągania.
Posmaruj wierzch ciasta oliwą z oliwek. Zapobiegnie to zawilgoceniu ciasta podczas nakładania dodatków. Pozwól uformowanemu ciastu odpocząć przez 10 minut przed pieczeniem w piekarniku.
Kiedy Twoja uformowana pizza jest już gotowa, przenieś ją na łopatki do pizzy lub deskę do krojenia posypaną mąką kukurydzianą. Delikatnie potrząśnij łopatką lub deską, aby ciasto się rozciągnęło i przesunęło, a następnie dodaj dodatki.
Aby uzyskać najlepsze rezultaty, pizza powinna mieć około 4 do 5 cali średnicy w najgrubszym miejscu. Dzięki temu brzegi będą odpowiednio brązowe i chrupiące podczas pieczenia w piekarniku.
Aby zrobić ciasto do pizzy:
Wymieszaj razem mąkę, drożdże i sól w dużej misce. Następnie dodaj wodę, mieszając, aż mieszanina połączy się w kudłatą masę. Powinno to być miękkie, aksamitne ciasto, które nie jest lepkie ani klejące w dotyku. Jeśli ciasto jest zbyt lepkie, dosyp trochę dodatkowej mąki.
Wyrabianie ciasta:
Kiedy ciasto jest już gotowe, umieść je na posypanej mąką powierzchni roboczej i użyj swoich rąk do wyrabiania go przez około 5 minut, aż będzie gładkie i miękkie. Kiedy naciśniesz na ciasto, powinno ono wgnieść się i powoli odbijać, co jest znakiem, że jest gotowe do pieczenia.
Jeśli masz mikser, dodaj składniki i wyrabiaj na niskich lub średnich obrotach za pomocą haka do ciasta przez około 7-10 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Możesz również zagnieść ciasto ręcznie, ale zajmie to trochę więcej czasu, aby uzyskać gładkie, nieklejące się ciasto.
Po kilku minutach przestań mieszać i złóż ciasto na siebie kilka razy, aby upewnić się, że nie przykleja się do boków. Następnie wróć ciasto do miski i przykryj je ściereczką. Pozostaw do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Dla lepszego efektu możesz włożyć wyrośnięte ciasto do lodówki na co najmniej 3 godziny. Następnie wykrawaj je, aby uwolnić ewentualne pęcherzyki powietrza i podziel na 2 kulki.
Złożenie pizzy:
Jeśli nie masz kamienia do pizzy, możesz rozgrzać piekarnik do najwyższego stopnia przed złożeniem i upieczeniem pizzy. Alternatywnie, można złożyć pizzę na wyłożonej pergaminem blasze i wsunąć ją do piekarnika, gdy tylko będzie gotowa do pieczenia.
Podobne tematy