2 lipca, 2024
Jak zrobić Panna Cotta

Jak zrobić Panna Cotta

Niezależnie od tego, czy szukasz lekkiego deseru, czy czegoś, co zrobi wrażenie na przyjęciu, Panna Cotta to smaczny wybór. Mając tylko siedem podstawowych składników, możesz przygotować ten włoski deser przypominający pudding w domu.

Panna cotta jest tradycyjnie podawana w filiżankach lub na talerzu. Często polewa się ją różnego rodzaju dodatkami, takimi jak jagody, karmel, czekolada czy ziarna wanilii. Jeśli nie przepadasz za tradycyjnymi smakami, możesz nadać temu deserowi swój własny, osobisty charakter, dodając inne składniki, takie jak skórka cytrynowa, skórka pomarańczowa lub inne cytrusy. Możesz również zwieńczyć panna cottę dekoracją z posiekanej czekolady, aby uzyskać efekt straciatella.

Panna cotta jest robiona z żelatyny, co pomaga jej zastygnąć w lodówce. Dodatek pasty z ziaren wanilii lub ekstraktu nadaje masie subtelny, słodki smak. Możesz również użyć zwykłej żelatyny, jeśli wolisz. Użycie niearomatyzowanej żelatyny pozwoli zabłysnąć śmietankowemu smakowi. Możesz kupić niearomatyzowaną żelatynę w sklepie z artykułami do pieczenia lub na Amazon.

Aby przygotować panna cotta, zacznij od podgrzania śmietanki i cukru na średnim ogniu. Kiedy zaczną się tworzyć bąbelki, zdejmij śmietankę z ognia i wymieszaj. Kontynuuj mieszanie, aż cukier się rozpuści. Mieszanka śmietanowa nie powinna być gorąca, gdy dodasz żelatynę, więc uważaj, aby szybko zdjąć ją z ognia.

Następnie rozpuść żelatynę w zimnej wodzie. Użyj trzepaczki do mieszania, aż do całkowitego rozpuszczenia. Odstaw mieszaninę na bok, aby pozwolić jej się uwodnić. Powinno to zająć około czterech godzin, ale może też trwać do ośmiu godzin.

Gdy mieszanka ostygnie, możesz dodać swoje jagody. Możesz użyć świeżych lub mrożonych jagód. Jeśli używasz mrożonych jagód, dodaj je do panna cotta przed podaniem. Możesz również dodać odrobinę ekstraktu z cytryny, jeśli chcesz. Jeśli chcesz uzyskać owocowy smak, możesz przecierać owoce i dodać je do panna cotta zamiast używać mleka.

Aby udekorować panna cottę, możesz przygotować sos jagodowy. Jeśli masz blender, możesz zmiksować świeże lub mrożone jagody z odrobiną cukru. Sos będzie lekko zgęstniały, będzie miał jasny kolor i będzie lekko słodki. Możesz go podać z małymi kawałkami świeżych truskawek. Jeśli chcesz, możesz tym sosem polać swoją panna cottę.

Po przelaniu masy panna cotta do foremek, umieść je w lodówce, aby zastygły. Po około czterech godzinach możesz wyjąć je z form i ustawić na talerzu. Panna cotta powinna łatwo wypaść na talerz. Jeśli masz dużo resztek, możesz zamrozić foremki i rozmrozić je na noc przed planowanym podaniem deseru. Jeśli nie podasz deseru od razu, możesz go przechowywać w lodówce do pięciu dni.

Kiedy będziesz gotowy do podania panna cotta, umieść ją w talerzyku deserowym i odwróć nad rameką. Możesz również przejechać nożem wzdłuż górnej krawędzi ramekin, aby ułatwić uwolnienie.

Podobne tematy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *