Gorąca i kwaśna zupa to klasyczne danie, które jest łatwe do wykonania. Można ją przygotować z różnych składników i jest świetna do podania na lunch lub kolację! Jest pełna witamin i minerałów, które wzmocnią Twoją odporność. Zawiera również dobrą ilość sodu, co jest dobre dla Twojego zdrowia.
Aby przygotować gorącą i kwaśną zupę, będziesz potrzebować: Rosół
Doprowadź do wrzenia rosół z kurczaka lub warzyw w dużym rondlu na średnim ogniu. Dodaj grzyby shiitake, grzyby enoki, marchew i łodygi brokułów. Zdejmij z ognia i ostudź do temperatury pokojowej.
Biały pieprz
Ostry i kwaśny smak pochodzi z połączenia białego pieprzu i octu. Możesz dostosować poziom octu do swoich preferencji – doda on nieco pikanterii do twojej zupy i pomoże zrównoważyć ostrość białego pieprzu.
Warzywa
Tradycyjna zupa zawiera grzyby i pędy bambusa, ale możesz je pominąć, jeśli wolisz. Możesz również zastąpić inne warzywa.
Tofu
Jędrne tofu działa najlepiej dla tego przepisu, ponieważ nie rozpadnie się w bulionie jak miękkie tofu. Możesz również użyć kombinacji tofu i mięsa, jeśli chcesz dodać więcej białka do zupy.
Skrobia kukurydziana i woda
Dla zagęszczania zupy, zmieszaj razem skrobię kukurydzianą z zimną wodą, aby stworzyć papkę, a następnie wymieszaj ją w gorącej zupie. Dzięki temu zupa zgęstnieje i będzie mniej narażona na utratę wilgoci po ponownym podgrzaniu.
Jajka
Ubite jajka dodaje się do zupy na samym końcu gotowania. Ubitego jajka powoli wlewa się do zupy okrężnym ruchem, co da ci w stylu restauracyjnym jedwabiste wstążki gotowanego jajka, które pływają w twojej gorącej i kwaśnej zupie!
Ocet chinkiang (Zhenjiang ocet Zhen Jiang Xiang Cu)
Dla autentycznej kwaśnej zupy, musisz użyć wysokiej jakości octu chinkiang. Ten oparty na ryżu czarny ocet jest aromatyczny, umiarkowanie pikantny i lekko słodki. Ja jest sekretnym składnikiem wiele chińskich kucharzy używać w ich gorących i kwaśnych polewkach przepisach.
Jeśli nie możesz znaleźć octu chinkiang, spróbuj użyć dobrego octu ryżowego lub chińskiego czarnego octu, aby uzyskać ten sam smak i aromat. Smak kwaśnej zupy będzie inny w zależności od marki octu, który wybierzesz, więc upewnij się, że wybierzesz taki, który lubisz.
Możesz przechowywać zupę w lodówce do 3 dni lub zamrozić ją do trzech miesięcy. Możesz również odgrzać ją w mikrofalówce lub na kuchence, pod warunkiem, że będziesz ją trzymać na małym ogniu.
Kiedy jesteś gotowy do jedzenia zupy, skropienie jej olejem sezamowym może dodać trochę niegrzecznego smaku i sprawić, że będzie wyglądać jeszcze pyszniej! Możesz również udekorować zupę zieloną cebulką, jeśli chcesz!
Podobne tematy